Sałatka szwedzka z papryką

 

SKŁADNIKI :

  • 5 kg ogórków
  • 2 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 czubata łyżka soli plus/minus do smaku
  • Ziele angielskie, liście laurowe

Plus do zalewy

  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody

 

PRZEPIS 

  1. Ogórki myję, ścieram na grubej tarce w plastry. Wkładam do miski, dosypuję sól i przyprawy, dolewam olej. Mieszam dokładnie i zostawiam na noc. Najlepiej na ponad 12 godzin.
  2. Odlewam wodę z ogórków do garnka, staram się odcisnąć jej jak najwięcej. Dolewam do niej wodę, ocet i dosypuję cukier. Zagotowuję.
  3. Ogórki wkładam go słoików. Gdy zalewa się zagotuje, napełniam nią słoiki i zakręcam.
  4. Słoiki wstawiam do garnków z gotującą się wodą tak, aby były zanurzone w 2/3 wysokości. Gotuję 15 minut. Wyjmuję na blat, przykrywam ręcznikiem i zostawiam do wystudzenia.