SKŁADNIKI :
- 5 kg ogórków
- 2 kg papryki
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka oleju
- 1 czubata łyżka soli plus/minus do smaku
- Ziele angielskie, liście laurowe
Plus do zalewy
- 2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 6 szklanek wody
PRZEPIS
- Ogórki myję, ścieram na grubej tarce w plastry. Wkładam do miski, dosypuję sól i przyprawy, dolewam olej. Mieszam dokładnie i zostawiam na noc. Najlepiej na ponad 12 godzin.
- Odlewam wodę z ogórków do garnka, staram się odcisnąć jej jak najwięcej. Dolewam do niej wodę, ocet i dosypuję cukier. Zagotowuję.
- Ogórki wkładam go słoików. Gdy zalewa się zagotuje, napełniam nią słoiki i zakręcam.
- Słoiki wstawiam do garnków z gotującą się wodą tak, aby były zanurzone w 2/3 wysokości. Gotuję 15 minut. Wyjmuję na blat, przykrywam ręcznikiem i zostawiam do wystudzenia.