KOMPOSTOWANIE – same zalety i zyski.

Samodzielne kompostowanie selektywnie zebranych bioodpadów to optymalny sposób, by uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie. Bioodpady stanowiące części roślin, stanowią dużą część ogólnej ilości odpadów powstających w gospodarstwach domowych. Prawidłowe ich zagospodarowanie stwarza duże możliwości ich ponownego wykorzystania. Przygotowanie wartościowego kompostu wymaga jedynie odrobiny chęci i spełnienia kilku warunków. Dodatkowo posiadanie przydomowego kompostownika to sposób na zmniejszenie miesięcznej opłaty za odbiór i zagospodarowanie odpadów

Co można osiągnąć przez kompostowanie:

  • kompost jest tanim i doskonałym nawozem, który możemy przygotować samodzielnie w zaciszu własnej posesji 
  • doskonale użyźnia glebę, zatrzymuje wilgoć, powoduje że gleba jest pulchna i przewiewna
  • kompost można wykorzystać przy uprawie każdego rodzaju roślin 
  • działanie kompostu w żaden sposób nie może zaszkodzić roślinom ani glebie
  • dzięki kompostowaniu znacznie ograniczymy ilość odpadów jakie mogłyby trafić na składowisko, a co za tym idzie czynnie przyczynimy się poprawy stanu środowiska naturalnego

więcej pod linkiem:

https://ozpzd-lublin.pl/wydarzenia/kompostowanie-naturalnie-proste-poradnik/

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.